Friday, March 5, 2010

-Nurul tak tahu nak letak tajuk pe-


~resipi ini ditulis supaya nurul tak lupa lagi cara nak masak singgang~

Ikan masak singgang


~Bahan2~
1) Ikan ~ apa2 jenis ikan pun, tapi biasanya ikan tenggiri.
2) Bawang merah
3) Bawang putih
4) Kunyit hidup
5) Lengkuas
6) Asam keping
7) Cili padi

Sukatan tuk semua tuh, suka hati. Owh lupa, garam secukup rasa.
Bawang, kunyit, lengkuas hiris2 jek. Tak perlu tumbuk.

~Cara memasak~
1) Isi air dalam periuk, anggaran ikan tuh boleh berenang2 dalam periuk tuh. Letak atas dapur.
2) Campak sume bahan2 kat atas.
3) Biar jek mendidih dalam 8~10 min.
4) Hidang

Yeaah...Kalau2 lupa lagi, boleh rujuk sini =]

No comments:

Post a Comment