Thursday, March 4, 2010

-DONUT-


Semalam browsing thru the net, cadang2 nak cari resipi muffin. Nak try wat weekend nih.
Tengah duk cari resipi muffin tuh, terjumpa plak resipi donut.
Giler senang. Skit jek bahan die. Sume bahan tuh ada kt umah. Part paling best, tak yah guna yeast atau ibu roti. Leceh kalu guna menda tuh.
So, dengan bersemangatnya, petang tadi masuk dapur wat donut.

1st step, beres.
2nd, beres.
3rd, 4th,5th sume beres.
Terbentuklah adunan doh donut.

Resipi tuh tulis, set aside dulu doh tu dalam 15min.
Fine, perut bunyi dah ni. Takpe, makan nasi dulu.
20 min kemudian ngadap balik doh tuh.
Amik papan canai ngan pencanai, lalu bermulalah proses2 membentuk donut.

Aik, apsal adunan nih macam keras plak. Tadi lembut jek.
Takpe, nanti goreng lembutlah.
Panaskan minyak, goreng donut2 tu.
Bila dah siap, hati berbunga gembira. Jadi jugak donut aku.
Dengan perasaan tak sabar, amik 1 donut, ngappp.
.
.
.
.
.
.
.

Tetibe rasa mau marah pada yang kasi resipi tuh.
Ko tulis kat situ, rangup di luar lembut di dalam.
Apsal aku buat jadi rangup di luar berkecai di dalam.
Budusss punyer resipi.

2 comments:

  1. ahaha..ke anda yg kurang memahami resepi tu?
    =p

    ReplyDelete
  2. hahaha.

    ~~i kata i betul ;p
    ~~i rasa penulis resipi tuh yang konfius antara lembut & berkecai.hihi

    ReplyDelete